Παρουσία της Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτριας, Ά.  Μπατιστάτου, παρουσιάστηκαν οι στόχοι και ο προσανατολισμός της φετινής 9ης κατά σειρά διοργάνωσης του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Νίκος Κούνδουρος» της Εταιρείας Ελλήνων Καλλιτεχνών, στην Αθήνα, και σε αυτή έδωσαν το παρόν πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι.

Το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, από 4-7 Ιουλίου. Oργανώνεται από το  Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Βαρκελώνης και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου.

Ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος, πρ. Αν. Υπουργός Πολιτισμού και Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, ο συγγραφέας και στιχουργός, Οδ. Ιωάννου, ο δημοσιογράφος και σκιτσογράφος, Στ. Σταυρόπουλος («Στάθης»), o οποίος σχεδίασε το σκίτσο της αφίσας του προγράμματος, ο δημοσιογράφος και ζωγράφος, Θ. Λάλας και ο Δ. Καταλειφός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ο οποίος και πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό σποτ του προγράμματος, σε σκηνοθεσία Π. Μανωλίτση (Production House, μπορείτε να το δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=PyJztnDEArQ). Χαιρετισμούς απέστειλαν η ηθοποιός και βουλευτής Άννα Βαγενά και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Λ. Λαζόπουλος. Τον συντονισμό ανέλαβε η ιδρύτρια και επιστημονικώς υπεύθυνη του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, αν. Καθηγήτρια του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ν. Τσιτσανούδη Μαλλίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία τόνισε ότι η ανθρωπιστική διάσταση της φετινής πρωτοβουλίας επιβάλλει την αμέριστη υποστήριξη όλων μας καθώς και την παρότρυνση για τη συνέχιση ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Τ. Λυκουρέσης. Χαιρετισμό απέστειλε και ο Γενικός Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Κ. Παπαθανασίου. Ακολούθως, χαιρέτισαν ο διευθυντής του Ειδικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Αυλώνα, Α. Τσουρέκης, ο διευθυντής του Σχολείου της φυλακής, Π. Δαμιανός, η Κ. Κουτσιλιέρη από το Ελληνοϊαπωνικό Κέντρο. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του σκηνοθέτη Κ. Γαβρά από το Παρίσι, ο οποίος ανέφερε ότι ανάμεσα στην κοινωνία και τους φυλακισμένους υπάρχει «χάος» και ότι «η κοινωνία οφείλει να υποδέχεται πατρικά τους κρατούμενους όταν βγαίνουν από τη φυλακή».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η σκηνοθέτης Ι. Μαυράκη, οι πανεπιστημιακοί Ε. Μαγουλά, Γ. Κατσούδα, Μ. Ιακώβου, Λ. Ρόζη, Ε. Αραβανή, οι δημοσιογράφοι Ν. Σπαγαδώρου (CNN Greece), Δ. Τσουπαρόπουλος (Κέρδος), Α. Κουτσοπούλου (Στο Κόκκινο), Γ. Πολυμενέας (Provocateur), Τ. Παπαδόπουλος (Newideas.gr), Κ. Μπρέγιαννη (Αυγή), ο δημοσιογράφος και ηθοποιός, Μ.  Τζανακάκης με τον θεατρικό συγγραφέα Γ. Χριστοδούλου, ο μουσικός παραγωγός Ά. Έβενης, το στέλεχος των εκδόσεων Gutenberg, Ζ. Μπέλλα, η φωτογράφος Ά. Μ. Χατζηστεφάνου, διδάκτορες, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, από το Ελληνοϊαπωνικό Κέντρο ο κ. Ν. Αναστασίου κ.ά. Την εκδήλωση κάλυψε φωτογραφικά η βραβευμένη φωτογράφος και απόφοιτος του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φ. Ζαγκλάρα.

Τη διοργάνωση υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ, η ΕΡΤ WORLD, η ΕΡΤ3,  το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8, η Φωνή της Ελλάδας, το Κανάλι της Βουλής, καθώς και το CNN GREECE. Τη δράση υποστηρίζουν οι εταιρίες PAPOUTSANIS, Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Τσέτη, Tottis, εκδόσεις Πεδίο και Ελληνικά Γράμματα, ORIFLAME, Δευκαλίων και Κωνσταντινίδης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν subscribe στο κανάλι https://www.youtube.com/@summerschoolgr για να ενημερώνονται πρώτοι για το οπτικοακουστικό υλικό που ανεβαίνει για το πρόγραμμα.

Πληροφορίες:

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, nitsi@uoi.gr και στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr

fb: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, Nikoletta Tsitsanoudis Mallidis, Όμιλος Αποφοίτων Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.