Στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάστηκε την Πέμπτη 23/5/24 το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που θα διεξαχθεί στη Βοστώνη και στο Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross από 28 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η διδασκαλία και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ: η περίπτωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”, υπό τον συντονισμό του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, κ. Φίλιππου Φόρτωμα.

Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας (διαδικτυακά), η κυρία Παναγιώτα Καντή, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Ιωάννινων, Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικής Σχολής Θετικών Επιστημών και η κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Harvard, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέτος φέρει τον ειδικότερο τίτλο «Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής».  Οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA). Στη δράση συμμετέχουν το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Boston University Philhellenes, το Center for Hellenic Studies του University of Chicago, το Instituto de Letras του Rio De Janeiro University, η Study in Greece και η Εθνικής Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής «ακαδημαϊκό θαύμα» και «εθνική προσπάθεια», ενώ έγινε δεκτό με πολύ θερμά λόγια από τους βουλευτές των κομμάτων.