Παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης οι θεματικές του προγράμματος του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης»

Από τις 7 ως τις 14 Ιουλίου θα διεξαχθεί εφέτος – για δεύτερη χρονιά στη Σύρο – το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης». Το Θερινό Πανεπιστήμιο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Πανεπιστημίου Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με ειδικό θέμα για την εφετινή χρονιά «Η γλώσσα του άλλου. Η ηθική της ετερότητας». Το πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου ανακοινώθηκε προσφάτως στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μιλώντας εγκωμιαστικά για τη συγκεκριμένη δράση τη χαρακτήρισε «εμβληματική». Αλλοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Φερνάντα Λέμος Ντε Λίμα (Πανεπιστήμιο Rio De Janeiro), Nικόλας Πρεβελάκης (Πανεπιστήμιο Harvard), Γιώργος Κιμούλης (ηθοποιός), Τέτα Βαρλάμη (δημοσιογράφος – «Κοινή Γνώμη») και ο Γιάννης Μαμάης (εκδ. Gutenberg). Η κυρία Βαρλάμη έχει την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος και ο Γ. Μαμάης προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος του 5ου ΔΘΠ. Επίσης, στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες από τον χώρο της διανόησης, της τέχνης, του πολιτισμού, αλλά και της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Κατερίνα Παναγοπούλου, πολλοί ακαδημαϊκοί κ.ά.

Ενδεικτικές θεματικές του προγράμματος εφέτος είναι οι «Γλώσσα και ετερότητα. Η πολιτική της ετερότητας», «Η κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα», «Ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ», «Οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου». Γλώσσα και σεξουαλικότητα», «Η εγγραφή του «άλλου» μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», «Η γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στη δημόσια σφαίρα του  Διαδικτύου και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», «Διάλεκτοι και κοινωνικός στιγματισμός», «Διδάσκοντας τη μητρική μας στους «άλλους»» και «Γλώσσα και επικοινωνιακή προσέγγιση».

Η παράδοση της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να ανήκει στις προτεραιότητες του Θερινού Πανεπιστημίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν το Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Εφέτος υποστηρίζεται από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Τέλος, το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες, ενώ επίσης περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί με τη συνέργεια του Δήμου Ερμούπολης – Σύρου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, επιστημονικώς υπεύθυνη έργου, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

 

Πηγή: Το Βήμα

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις