10 – 12 Ιουλίου 2020
(διαδικτυακή διοργάνωση)

Ο Όμιλος Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.», με την συμμετοχή του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οργανώνει το «Μικρό Θερινό». Πρόκειται για την πρώτη θυγατρική δράση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, η οποία και λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα λάβει χώρα στο διαδίκτυο, από τις 10 έως και τις 12 Ιουλίου. Το σεμινάριο των Αποφοίτων έχει την υποστήριξη του Study in Greece.

Η ηθική και η ιδεολογία στα ΜΜΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

 

Το «Μικρό Θερινό» διαπραγματεύεται το θέμα

Ηθική και ιδεολογία στον λόγο των Μ.Μ.Ε.

Ενδεικτικά θα συζητηθούν:

  • Ο ιδεολογικός χαρακτήρας του λόγου των Μ.Μ.Ε.
  • Η έννοια της αντικειμενικότητας στην αναπαράσταση της είδησης
  • Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) και ο ρόλος τους σε συγκυρίες κρίσης (π.χ. πανδημία κορωνοϊού)
  • Η γλωσσική αναπαράσταση των προσφύγων στα Μ.Μ.Ε.
  • Η γλωσσική αναπαράσταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης στα Μ.Μ.Ε.
  • Ζητήματα σεξισμού και φύλου στον δημόσιο λόγο
  • Οι φιλοσοφικές προσεγγίσεις του λόγου σε περιβάλλοντα διαμεσολαβημένα από την τεχνολογία (Μ.Μ.Ε., μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.)

 

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Για λόγους εγγύησης της τεχνικής αρτιότητας του προγράμματος, δεδομένης της διεξαγωγής του μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα περιοριστεί στους εβδομήντα (70). Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου summerschool.ac.uoi.gr και στον Τύπο.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα θα προσφερθεί δωρεάν στους συμμετέχοντες.

 

 

Λίγα λόγια για τον Όμιλο των Αποφοίτων

Το καλοκαίρι του 2019, στο περιθώριο των εργασιών του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, στη Σύρο, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία φοιτητών ο Όμιλος Αποφοίτων του προγράμματος, με στόχο να αποτελέσει τον φορέα εκείνον που θα ενεργοποιήσει την δυνατότητα εμπλοκής των νέων ανθρώπων στον σχεδιασμό και οργάνωση ακαδημαϊκών και πολιτιστικών δράσεων προώθησης και καλλιέργειας της γνώσης, των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο Όμιλος Αποφοίτων, ήδη από την ίδρυση του, ξεκίνησε να εργάζεται για την σύλληψη και πραγματοποίηση των δικών του ιδεών και δράσεων, με πρώτη αυτήν του «Μικρού Θερινού», το οποίο επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι της Σκιάθου το καλοκαίρι του 2020. Ακολουθώντας το παράδειγμα της κεντρικής δράσης του 6ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, η οποία υποχρεώθηκε σε αναβολή λόγω της κρίσης του κορωνοϊού αλλά παρόλα αυτά επέμεινε διεξάγοντας με μεγάλη επιτυχία την διαδικτυακή επετειακή συνεδρία (live session) με τη συμμετοχή επιφανών ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τον κόσμο, το «Μικρό Θερινό» θα λάβει επίσης χώρα στο διαδίκτυο. Η μεταφορά αυτή από τον φυσικό χώρο στον διαδικτυακό, όχι μόνο δεν προκάλεσε την περιστολή του αρχικά σχεδιασμένου προγράμματος, αλλά αντίθετα έδωσε ώθηση στην περαιτέρω επέκταση του. Το «Μικρό Θερινό» θα περιλαμβάνει ένα άρτια σχεδιασμένο τριήμερο σεμιναριακό πρόγραμμα, από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου, στο οποίο θα προσφέρουν τις εισηγήσεις τους σημαντικοί ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πολλά εκ των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Υπεύθυνος για την διοργάνωση του «Μικρού Θερινού» είναι ο πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Αποφοίτων και μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας και Σύγχρονης Κριτικής Θεωρίας στο Kingston University (London), κ. Δημήτρης Βαρδαβάς, καθώς και το σύνολο του οργάνου, με την επιστημονική επιμέλεια και συμβουλευτική υποστήριξη της Ακαδημαϊκής Διευθύντριας του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.» και Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, fellow του CHS-GR του Harvard University, κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Δημήτρης Βαρδαβάς, υπεύθυνος δράσης «Μικρού Θερινού»,
vardavas@live.com

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις