Την Πέμπτη, 11η Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα εργασιών για το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, με πλήθος συμβολών στο θέμα της γλώσσας του «Άλλου». Η ημέρα ξεκίνησε με την εισήγηση της διδάκτορος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ανδρομάχης Μπούνα,  για τα καλιαρντά, την γλώσσα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα. Στο βήμα την διαδέχθηκε ο γνωστός σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, Θανάσης Τριαρίδης, ο οποίος διαπραγματεύθηκε το θέμα της ενοχοποίησης του σεξουαλικού λόγου. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Κιμούλης, ολοκλήρωσε την πρακτική άσκηση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, την οποία είχε ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα των εργασιών, εισάγοντας τους στην λογοαναλυτική μέθοδο που χρησιμοποιεί στην δουλειά του.

Μετά από σύντομο διάλειμμα, η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του λόγου της προπαγάνδας και συζήτησε με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για την ρόλο της δημοσιογραφίας στην ενημέρωση, την εξουσία και την δημοκρατία. Το πρωινό μέρος την ημερήσιων εργασιών ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Πηνελόπης Καμπάκη – Βουγιουκλή, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τις προτιμήσεις των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χρήση του εργαλείου της ασαφούς ράβδου V&V.

Μετά από γεύμα σε παραλιακό εστιατόριο του Φοίνικα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Θερινού Πανεπιστημίου επέστρεψαν στο κτίριο της Έπαυλης Τσιροπινά για την έκτακτη απογευματινή συνεδρία. Η επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Λίνα Ρόζη, άνοιξε την απογευματινή αυλαία με θέμα τους «άλλους» στην σύγχρονη ελληνική σκηνή. Ο διδάκτορας Υφογλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νίκος Μαθιουδάκης, διερεύνησε το ζήτημα της ανάγνωσης της λογοτεχνίας σε «άλλους» κώδικες, επιχειρώντας μέσω της γλώσσας braille να ευαισθητοποιήσει το ακροατήριο στο βίωμα της τυφλότητας. Ο διδάκτορας Πολιτιστικής Διαχείρισης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Παναγιώτης Δούρος, μίλησε για τη γλώσσα των μνημείων και τη σχέση με το παρελθόν.

Μετά τη λήξη της πρωινής συνεδρίας και πριν την έναρξη της απογευματινής, στο κτίριο της Έπαυλης Τσιροπινά, έλαβε χώρα η ιδρυτική συνέλευση του νεοϊδρυθέντος Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Θερινού Πανεπιστημίου εισηγήθηκε το σχέδιο καταστατικού, το οποίο ύστερα από πλούσια συζήτηση με το σώμα, έγινε ομόφωνα δεκτό. Ομόφωνα δεκτή έγινε επίσης και η σύνθεση του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου που θα αναλάβει την εκτέλεση των διαδικασιών για την επίσημη ίδρυση του Ομίλου, που στόχο του έχει την προώθηση και διεύρυνση των ακαδημαϊκών και πολιτιστικών στοχεύσεων που και το ίδιο το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο έχει επί πέντε έτη υπηρετήσει.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις