Κατά τη διάρκεια μεγάλης εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ανακοινώθηκε επίσημα το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας. Ειδικό θέμα για τη φετινή χρονιά: «Η γλώσσα του άλλου. Η ηθική της ετερότητας». Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 7 έως 14 Ιουλίου 2019, με τη συνέργεια του Δήμου Ερμούπολης-Σύρου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Την εκδήλωση της ανακοίνωσης του φετινού Θερινού Πανεπιστημίου τίμησε με παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος και χαρακτήρισε το πρόγραμμα, αλλά και το θέμα του, «εμβληματικό». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη συγκεκριμένη δράση και συνεχάρη την Ακαδημαϊκή διευθύντρια κα Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη για την άριστη οργάνωση και συστηματικότητα του προγράμματος.

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις τόσο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, όσο και της Υφυπουργού Παιδείας, κ. Μερόπης Τζούφη, καθώς και του Γάλλου πρέσβη κ. Christophe Chantepy, ο οποίος σε χαιρετισμό του τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα χτίζει πολιτιστικές γέφυρες και ενισχύει τον διάλογο με την ετερότητα.

Κατά την εκδήλωση, ομιλίες πραγματοποίησαν οι κ.κ. Fernanda Lemos De Lima (Πανεπιστήμιο Rio De Janeiro), Nicolas Prevelakis (Πανεπιστήμιο Harvard), Γιώργος Κιμούλης (ηθοποιός), Τέτα Βαρλάμη (Κοινή Γνώμη) και Γιάννης Μαμάης (εκδ. Gutenberg). Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής, κ. Κατερίνα Πλακίτση.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχαν η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της Διανόησης, της Τέχνης, του Πολιτισμού, αλλά και της Επιχειρηματικότητας, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Κατερίνα Παναγοπούλου, πολλοί ακαδημαϊκοί κ.ά.

Τα εύσημα στους συντελεστές

Μετά την παρουσίαση του 5ου Δ.Θ.Π., ακολούθησε εσπερίδα αναγνώρισης προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης. Συγκεκριμένα, θα τιμήθηκαν οι κ.κ. Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κατερίνα Πλακίτση, ο Καθηγητής του Harvard University κ. Gregory Nagy, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα, Καθηγητής κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, ο Λέκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Nicolas Prevelakis, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Ι. Στεφανίδης και Ν. Μήτσης, η Καθηγήτρια του Rio De Janeiro κ. Fernanda Lemos De Lima, ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Γιάννης Δρόσος.

Ακόμα, τιμήθηκαν η προσφορά του δημάρχου Σύρου κ. Γιώργου Μαραγκού και της αντιδημάρχου κ. Θωμαής Μηνδρινού, του δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν ακόμα οι κ.κ. Γιώργος Κιμούλης, Loula Loi Alafoyiannis, πρόεδρος του Euro – American Women’s Council, Γιώργος Δαρδανός εκδότης Gutenberg, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Νατάσα Σπαγαδώρου (CNN.gr), Μαρία Δεναξά (STAR και γαλλικά ΜΜΕ), Τέτα Βαρλάμη (Κοινή Γνώμη), Μαριάνα Φωτοπούλου (Ανδριακή), καθώς και οι σκηνοθέτες και παραγωγοί κ.κ. Α. Καπλάνης και Π. Μανωλίτσης (Production House).

Μεταξύ των τιμωμένων προσώπων συγκαταλέγονταν και οι ιδιοκτήτες/εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών κ.κ. Μανώλης Νιώτης (Hellenic Seaways), Γιάννης Διακογιάννης (Sailor’s Home) και Θεολόγος Παναγιωτάκης (Fast Ferries). Εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων των Θερινών Πανεπιστημίων «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», τιμήθηκε ο φοιτητής κ. Δημήτρης Βαρδαβάς.

 

Πηγή: Plan Be