Στη Σύρο θα πραγματοποιηθεί φέτος το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης». Θέμα του, «Η γλώσσα του “άλλου” – Η ηθική της ετερότητας». Στην εκδήλωση της παρουσίασης του προγράμματος,στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, εκτός από τους συντονιστές και καθηγητές, παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας. Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 7 έως 14 Ιουλίου 2019, με τη συνέργεια του Δήμου Ερμούπολης-Σύρου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Την εκδήλωση της ανακοίνωσης του ΔΘΠ, η οποία στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία, τίμησε με παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και χαρακτήρισε το πρόγραμμα και το θέμα του «εμβληματικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη συγκεκριμένη δράση και συνεχάρη την ακαδημαϊκή διευθύντρια Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, για την άριστη οργάνωση και συστηματικότητα του προγράμματος. Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις τόσο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη όσο και της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, καθώς και του Γάλλου πρέσβη Christophe Chantepy, ο οποίος σε χαιρετισμό του τόνισε ότι η επιλογή του θέματος είναι πολύ ορθή και το πρόγραμμα εξαιρετικά επιτυχημένο, καθώς χτίζει πολιτιστικές γέφυρες και ενισχύει τον διάλογο με την ετερότητα.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν η Fernanda Lemos De Lima (Πανεπιστήμιο Rio De Janeiro), ο Νικόλας Πρεβελάκης (Πανεπιστήμιο Harvard), ο Γιώργος Κιμούλης (ηθοποιός και σκηνοθέτης), η Τέτα Βαρλάμη (εφημ. «Κοινή Γνώμη») και ο Γιάννης Μαμάης (εκδόσεις Gutenberg). Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και η πρόεδρος του ΠΤΝ της Σχολής Επιστημών Αγωγής Κατερίνα Πλακίτση και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχαν η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Μετά την εκδήλωση παρουσίασης του 5ου ΔΘΠ ακολούθησε εσπερίδα αναγνώρισης προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν ο Christophe Chantepy, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου, η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνα Πλακίτση, ο καθηγητής του Harvard University Gregory Nagy, ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα καθηγητής Ιωάννης Πετρόπουλος, ο λέκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου Νικόλας Πρεβελάκης, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Στεφανίδης και Ν. Μήτσης, η καθηγήτρια του Rio De Janeiro Fernanda Lemos De Lima, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος.

Στην εσπερίδα τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο δημάρχος Σύρου Γιώργος Μαραγκός και η αντιδήμαρχος Θωμαή Μηνδρινού, ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης. Τιμήθηκαν επίσης ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης, η Loula Loi Alafoyiannis, πρόεδρος του Euro-American Women’s Council, ο Γιώργος Δαρδανός, από τις εκδόσεις Gutenberg, ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι δημοσιογράφοι Νατάσα Σπαγαδώρου (CNN.gr), Μαρία Δεναξά (STAR και γαλλικά ΜΜΕ), Τέτα Βαρλάμη (εφημ. «Κοινή Γνώμη»), Μαριάνα Φωτοπούλου (εφημ. «Ανδριακή»), καθώς και οι σκηνοθέτες και παραγωγοί Α. Καπλάνης και Π. Μανωλίτσης (Production House). Τιμητική αναγνώριση έλαβαν επίσης οι ιδιοκτήτες/εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών Μανώλης Νιώτης («Hellenic Seaways»), Γιάννης Διακογιάννης («Sailor’s Home») και Θεολόγος Παναγιωτάκης («Fast Ferries»). Εκ μέρους του συλλόγου αποφοίτων των Θερινών Πανεπιστημίων «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τιμήθηκε ο φοιτητής Δημήτρης Βαρδαβάς.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της διανόησης, της τέχνης, του πολιτισμού, αλλά και της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Κατερίνα Παναγοπούλου, πολλοί ακαδημαϊκοί κ.ά.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις