Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» έλαβε από την δρ. Ροζελίτα Φραγκουδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μηχανολογίας του Merrimack College των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επιστολή με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της συνεισφέρει με υποτροφία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη τριών φοιτητών που αιτούνται συμμετοχή στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο του Εργαστήριου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η υποτροφία προσφέρεται στη μνήμη του μεγάλου δωρητή της Ζίτσας και παππού της κ. Ροζελίτας Φραγκουδάκη, Αθανασίου Βαδόκα. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην μνήμη του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ζίτσας έχει καθιερώσει “τα Βαδόκεια”, ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε καλοκαίρι.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Δ.Θ.Π. αποδέχεται την εξαιρετική προσφορά της Δρος Ροζελίτας Φραγκουδάκη και καταθέτει τις θερμές ευχαριστίες της προς την ίδια και την οικογένειά της. Θερμές και προσωπικές ευχαριστίες απευθύνει και η ιδρύτρια και Επιστημονικώς Υπεύθυνη του έργου, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών.

Ακολουθούν:

Α. Η επιστολή της προσφοράς.

Β. Ευσύνοπτη παρουσίαση του έργου και της προσφοράς του Αθανασίου Βαδόκα.

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Δρος Ρ. ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2022

Με ιδιαίτερη χαρά, εκτιμώντας την αξία της προσφοράς που με δίδαξε ο παππούς μου Αθανάσιος Βαδόκας, επιθυμώ στη μνήμη του να συνεισφέρω με μία υποτροφία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη τριών φοιτητών που αιτούνται συμμετοχή στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο του Εργαστήριου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με εκτίμηση,

Ροζελίτα Φραγκιουδάκη, Ph.D
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μηχανολογίας
Merrimack College, MA, USA

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΔΟΚΑΣ

Η ζωή του

Ο Αθανάσιος Βαδόκας γεννήθηκε το 1920 στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια και έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε την πατρίδα, πολέμησε στην Πίνδο και πήρε μέρος σε πολλές μάχες.

Μετά τον πόλεμο, στόχος του είναι να συνεχίσει τη λειτουργία της πατρικής επιχείρησης, ένα εργοστάσιο κατασκευής σουστών αυτοκινήτων, και να βάλει τέλος στο χάος που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον θάνατο του πατέρα του. Αν και η γνώση πάνω στο αντικείμενο ήταν ανύπαρκτη, υπήρχε πολλή διάθεση για σκληρή δουλειά και δημιουργία. Έτσι, η επιχείρηση άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Το 1950 η επιχείρηση στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο, σύγχρονο εργοστάσιο επί της Λεωφόρου Καβάλας. Το 1965 ως επιχειρηματίας κάνει άλλο ένα μεγάλο άλμα και οικοδομεί το ακίνητο που στεγάζει τον Σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων στον Κηφισό και δίπλα ένα καινούργιο εργοστάσιο με ακόμη πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Το 1987 οικοδομεί το τρίτο στη σειρά εργοστάσιο στην οδό Δράκοντος στην Αθήνα με σκοπό την κάλυψη των απαιτήσεων της επιχείρησης. Το 1998 το εργοστάσιο μεταστεγάζεται στη Θήβα της Βοιωτίας σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Σήμερα, έχει αναλάβει πλέον τα ηνία η τρίτη και η τέταρτη γενιά.

Έφυγε από τη ζωή στις 16 Δεκεμβρίου 2006.

 

Η προσφορά του στον τόπο του

Η Αδελφότητα Ζιτσαίων της Αθήνας τίμησε τον μεγάλο συμπατριώτη τους και για 30 χρόνια τον εξέλεγε Πρόεδρο της. Από τη θέση αυτή με το συνεχές ενδιαφέρον του, με τις γνωριμίες του αλλά και με γενναίες οικονομικές συνεισφορές, συνέβαλε αποφασιστικά στην κατασκευή του δρόμου Ζίτσας – Κληματιάς, στην ίδρυση και εγκατάσταση της Μαθητικής Εστίας, στην οικοδόμηση του Γυμνασίου, στην ίδρυση και εγκατάσταση στη Ζίτσα του Συνεταιριστικού Οινοποιείου.

Το 1977 οικοδομεί εκ βάθρων με δικά του έξοδα το κτίριο της βιβλιοθήκης στο κέντρο του χωριού, όπου για πολλά χρόνια φιλοξενούντο και τα γραφεία της Κοινότητας και αργότερα του Δήμου Ζίτσας. Εμπλουτίζει τη Βιβλιοθήκη, μαζί με άλλους Ζιτσαίους, όπως η Χρυσάνθη Ζιτσαία κι ο αρχίατρος Δημήτρης Γιούνης, με εκατοντάδες τόμους βιβλίων, δημιουργώντας έτσι έναν πνεύμονα γνώσης στη Ζίτσα και συνεχίζοντας την παράδοση της μεγάλης Φιλιτείου Βιβλιοθήκης, που δυστυχώς καταστράφηκε.

Ο Αθανάσιος Βαδόκας τιμώντας το έθνος και την ιστορία του, τοποθετεί δαπάναις του στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης τις προτομές του εθνομάρτυρα Δημητρίου Νικολίδη και του Πατριάρχη Ιερεμία, τέκνα αμφότεροι της Ζίτσας, με τεράστια προσφορά στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Το 1992 κτίζει και δωρίζει στο Δήμο Ζίτσας τον Τουριστικό Ξενώνα της Καλλιθέας. Μαζί με τη σύζυγό του Μαρίκα εργάστηκαν με πάθος και πολλές δυσκολίες και ταλαιπωρίες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.

Με την προσφορά του αυτή ο Αθανάσιος Βαδόκας συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στους μεγάλους ευεργέτες της Ζίτσας. Με το ήθος και την αγάπη για τον τόπο του κατέκτησε μια θέση στην καρδιά των ανθρώπων της ιδιαίτερης πατρίδας του, ενώ παράλληλα αφήνει μια γνήσια παρακαταθήκη ανθρωπιάς σ’ εμάς τους νεότερους.

Στην μνήμη του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ζίτσας έχει καθιερώσει “τα Βαδόκεια”, ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε καλοκαίρι.