Σημαντική είναι η εκπροσώπηση της ελληνικής ομογένειας από την Αυστραλία στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη–Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως είναι γνωστό, το 5ο Δ.Θ.Π. οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University και με τη συμμετοχή του Euro – American Women’s Council. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος και θα τιμήσει με την παρουσία του το πρόγραμμα. Στην έναρξη του 5ου Δ.Θ.Π. θα συμμετάσχουν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις από την Ελλάδα και την Κύπρο (Ιωαννίνων, Α.Π.Θ., Κρήτης, Παντείου, Δημοκριτείου, Αιγαίου, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου) οι οποίοι θα μιλήσουν για την έννοια της ετερότητας στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο και θα συμμετάσχουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική. Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Το πρόγραμμα του 2019 θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 7-14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την κυρία Τσιτσανούδη «ήδη από πέρυσι υπήρχε συμμετοχή και ενδιαφέρον από εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας από την Αυστραλία, ενδιαφέρον που συνεχίζεται και φέτος αμείωτα. Το 5ο Δ.Θ.Π. άλλωστε καλλιεργεί την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες με την Αμερική, την Αυστραλία και φυσικά την Ευρώπη, με συνέργειες με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται». Τα προηγούμενα χρόνια υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Χορηγός επικοινωνίας για τέταρτη χρονιά είναι η ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το Κανάλι της Βουλής, που προβάλλουν τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό κ. Τάσο Νούσια.
«Ελπίζουμε σε μία ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς και φορείς των ΜΜΕ στην Αυστραλία, και για αυτό θα εργαστούμε συστηματικά» καταλήγει η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, προσθέτοντας: «Άλλωστε το φετινό πρόγραμμα έχει ως θέμα του τη γλώσσα του άλλου και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί και το πρώτιστο μέλημά μας».

Να σημειώσουμε τέλος ότι το πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις και από την Αυστραλία, δεδομένου ότι οι εγγραφές συνεχίζονται. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες (θέατρο, συναυλίες) και εκπαιδευτικές εκδρομές.

 

Πηγή: Νέος Κόσμος

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις