Οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, που διεξάγεται στη Σύρο, συνεχίζονται κανονικά και παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από εισηγητές/τριες και συμμετέχοντες/ουσες. Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, την ημέρα άνοιξε η εισήγηση της Μαριάννας Κατσογιάννου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Ξένος μέσα στη δική σου γλώσσα», ενώ η Ολιέτα Πόλιου που την διαδέχθηκε στο βήμα, λέκτορας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, μίλησε για την διδασκαλία της Ελληνικής στο Αλβανικό Πανεπιστήμιο.

Η δημοσιογράφος και διευθύντρια σύνταξης της παγκυκλαδικής εφημερίδας Κοινή Γνώμη, Τέτα Βαρλάμη, μίλησε για τον λόγο του «τέρατος» και το ρόλο της δημοσιογραφίας στην πάλη της δημοκρατίας με τον φασισμό. Στη συνέχεια, με ερωτούσα την Τέτα Βαρλάμη, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη παρουσίασε υπό μορφή συνέντευξης τις γλωσσικές εμπειρίες της από την καριέρα της στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Ο γνωστός παρουσιαστής και επιχειρηματίας Φώτης Σεργουλόπουλος αναφέρθηκε στους γλωσσικούς κώδικες που αναδύονται από τις «συνωμοσίες» των ομάδων, με ειδική αναφορά στα καλιαρντά και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ύστερα από σύντομο διάλειμμα, η συνδιοργανώτρια του Θερινού Πανεπιστημίου και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Rio de Janeiro University, Fernanda Lemos de Lima, συντόνισε στρογγυλό τραπέζι για τη γλώσσα των νέων με κεντρικούς ομιλητές την συγγραφέα και influencer, Ρενέ Στυλιαρά, και την blogger και μοντέλο, Κλεοπάτρα Λαγγουβάρδου.

Στη συνέχεια, στο κτίριο της Έπαυλης Τσιροπινά έλαβε χώρα η καθιερωμένη για το Θερινό Πανεπιστήμιο συνεδρία ιδεοθύελλας, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες του προγράμματος παρουσίασαν τις δικές τους σκέψεις και επεξεργασίες, εμπνεόμενοι/ες από τις εισηγήσεις που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η ημέρα έληξε με την απονομή πιστοποιητικών αναγνώρισης συμμετοχής στους/στις σπουδαστές/στριες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου σε πανηγυρικό κλίμα.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο κορυφώνεται την Κυριακή, 14 Ιουλίου, με την άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, για δεύτερη φορά μετά την συμμετοχή του στο 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο το περασμένο έτος, και ύστερα από πρόσκληση της διοργανώτριας αρχής του προγράμματος. Στις 12 μ.μ. η Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, που παρακολουθεί στενά τον θεσμό τους Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και τον τιμά με την παρουσία του, θα εκφωνήσει λόγο στα πλαίσια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική: στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος».

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις