Την αυλαία του άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας, 8ης Ιουλίου, ο ετήσιος θεσμός του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Οι σχεδόν 80 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του φετινού προγράμματος καλωσορίστηκαν σε δεξίωση που παραχωρήθηκε για την υποδοχή τους στο ξενοδοχείο «Ολύμπια» στον Φοίνικα της Σύρου, όπου φιλοξενούνται. Τη δεξίωση χαιρέτισαν, μιλώντας για την ιστορία και τη φιλοσοφία του θεσμού, οι έμψυχοι συντελεστές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, η συνδιοργανώτρια του φετινού προγράμματος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Instituto de Letras του Rio de Janeiro University, Fernanda Lemos de Lima, ο Ειδικός Σύμβουλος, Γιάννης Μαμάης, η υπεύθυνη του πολιτιστικού μέρους του προγράμματος και διευθύντρια σύνταξης της παγκυκλαδικής εφημερίδας Κοινή Γνώμη, Τέτα Βαρλάμη, και οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής, Νίκος Μαθιουδάκης και Ντίνα Διαμάντη, ενώ ο φοιτητής του προγράμματος Δημήτρης Βαρδαβάς αναφέρθηκε στην έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.
Οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, 9ης Ιουλίου, και λαμβάνουν χώρα στο ιστορικό κτίριο της Έπαυλης Τσιροπινά στην περιοχή της Ποσειδωνίας. Οι εισηγητές/τριες και οι φοιτητές/τριες διαπραγματεύθηκαν το θέμα της γλώσσας του «Άλλου» με εισηγήσεις από διακεκριμένους/ες άντρες και γυναίκες επιστήμονες, ανάμεσα τους, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Fellow in Comparative Studies, CHS-GR, Harvard University, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, η Fernanda Lemos de Lima, η Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας, Ζωή Γαβριηλίδου, ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ναπολέων Μήτσης, ο καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Κανάκης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσικής Ανάπτυξης και Αγωγής του Παιδιού της Προσχολικής Ηλικίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρίνα Τζακώστα, η Διευθύντρια Δημιουργικού Σχεδιασμού Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας ΕΡΤ, Ειρήνη Γιανναρά, και η διδάσκουσα Τουρκικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Βενετσάνου.
Οι εισηγητές/τριες και οι φοιτητές/τριες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστήμιου συζήτησαν, μεταξύ πολλών θεμάτων, τους τρόπους με τους οποίους παράγεται και λειτουργεί στη δημόσια σφαίρα ο διχοτομικός λόγος και για την ανάγκη μιας νέας ηθικής της επικοινωνίας, στην οποία η χρήση της γλώσσας θα προάγει την συμπερίληψη και θα αποκλείει τις διακρίσεις και τη διάχυση αρνητικών στερεοτύπων. Το ζήτημα της γλώσσας του «Άλλου» θα διερευνηθεί με πλήθος ποικίλλων εισηγήσεων τις επόμενες μέρες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος με την άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, και την παρουσίαση του βιβλίου του «Από τη βιομηχανική Επανάσταση στην τεχνολογική: Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος», την Κυριακή, 14 Ιουλίου.