Νικολέττα Τσιτσανούδη: «Εργαζόμαστε έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμάσουμε μία εβδομάδα θερινής σπουδής στην υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας»
Μετά από 4 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία τις εργασίες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το οποίο θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά στο νησί της Σύρου από 7-14 Ιουλίου. Το φετινό θέμα του συνεδρίου είναι «Η γλώσσα του “άλλου” – Η ηθική της ετερότητας», ένα θέμα, που, όπως αντιλαμβάνεται, εύκολα κανείς αποτελεί μείζον και εξαιρετικά επίκαιρο.
Ο «ΠτΘ» συνομίλησε με την Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος και Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη για τη διοργάνωση. Η κ. Τσιτσανούδη έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του συνεδρίου που κατάφερε να αναπτύξει στο πέρασμα των χρόνων σημαντικές συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού και της Ελλάδας και να καθιερωθεί ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξωστρέφειας. Παράλληλα η ίδια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη συμβολή μελών του Πανεπιστημίου της περιοχής μας, του ΔΠΘ, στο εγχείρημα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημειολογία και τα εφόδια που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες του φετινού Θερινού Πανεπιστημίου.
Ο λόγος στην ίδια όμως…
«Απαραίτητη η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία»
ΠτΘ: Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών μπαίνει φέτος το καλοκαίρι στην πέμπτη του διοργάνωση, έχοντας καταφέρει να αναπτύξει, σε όλη αυτή την πορεία, συνεργασίες με σημαντικά ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού και της Ελλάδας. Πώς κατάφερε να αποκτήσει μια τέτοιου είδους εξωστρέφεια η διοργάνωση;
Ν.Τ.: Πράγματι στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν είχαμε το προνόμιο της συνεργασίας με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης, όπως το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης, ο δήμος και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Χορηγός επικοινωνίας για τέταρτη χρονιά είναι η ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και φυσικά συνδιοργανωτής φορέας είναι το Instituto De Letras του Πανεπιστημίου του Rio De Janeiro. Για τρίτη χρονιά το Διεθνές Θερινό μας Πανεπιστήμιο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος θα μας τιμήσει και φέτος με την παρουσία του. Είχαμε το προνόμιο να τον υποδεχθούμε και πέρυσι και να παρακολουθήσουμε την εξαιρετική διάλεξή του προς τους φοιτητές μας.
Όλα αυτά γίνονται με σκληρή δουλειά και με άξονα ένα όραμα που γεννήθηκε ως σκέψη πριν από μία δεκαπενταετία. Πιστεύω ακράδαντα στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και στις συνέργειες και εργάζομαι για αυτό. Μέσα και πίσω από όλες αυτές τις συνεργασίες βρίσκονται άνθρωποι που πίστεψαν στη δουλειά μας και μας εμψύχωσαν να συνεχίσουμε. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους και σε κάθε έναν χωριστά. Εργαζόμαστε κάθε φορά έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμάσουμε μία εβδομάδα θερινής σπουδής στην υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σας μιλήσω και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο έχουμε αναπτύξει μία πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία , χάρη στην ουσιαστική συμμετοχή της Αντιπρυτάνεως κ. Ζωής Γαβριηλίδου, της Κοσμήτορος κ. Πηνελόπης Βουγιουκλή Καμπάκη, αλλά και άλλων καθηγητών, όπως του κ. Γιάννη Πετρόπουλου, διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στην Ελλάδα, της κ. Ευαγγελίας Θωμαδάκη, των κυρίων Αντώνη Καμπά και Θωμά Βουγιουκλή, αλλά και του διδάσκοντα στο Δημοκρίτειο κ. Νίκου Μαθιουδάκη.
«Ασχολούμαστε με θεματικές της καθημερινότητας με στόχο την ενίσχυση της ποιοτικής επικοινωνίας»
ΠτΘ: Η θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι «Η γλώσσα του άλλου – Η ηθική της ετερότητας». Μία θεματική ευρεία όσο και επίκαιρη. Πώς επιλέχθηκε η εν λόγω θεματική;
Ν.Τ.: Επιμένοντας στην εξέλιξη της δημόσιας συζήτησης που αφορά στη συστηματική οικοδόμηση γεφυρών και διαύλων αλληλεπίδρασης μεταξύ του ελληνικού πολιτισμού και των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, με εστίαση στην καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, επιλέγουμε κάθε χρονιά και ένα θέμα που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και τις ανησυχίες της κοινωνίας και ειδικά των νέων. Μέχρι σήμερα έχουμε καταπιαστεί με ζητήματα, όπως αυτά της λογοκρισίας και των ορίων του επιτρεπτού λόγου, της σχέσης της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη δημοσιογραφία, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, αλλά και του λάθους στη γλώσσα και στην επικοινωνία. Φέτος, ασχολούμαστε με την ετερότητα, την κατασκευή του «άλλου» μέσα από τη γλώσσα και τη διαπραγμάτευση των πολιτικών ταυτότητας, τον διχοτομικό λόγο στα σύγχρονα ΜΜΕ, την εγγραφή του «άλλου» μέσα από την προσφυγική κρίση. Ασχολούμαστε επίσης, με τη γλώσσα των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη γλώσσα και τη σεξουαλικότητα, καθώς και με ζητήματα επικοινωνιακής προσέγγισης. Θεωρώ ότι πρόκειται για θεματικές οι οποίες μας αφορούν άμεσα όλους και στις οποίες εφόσον εμβαθύνουμε, μπορούμε πιθανότατα να καταφέρουμε μία καλύτερη και περισσότερο ποιοτική επικοινωνία, στη διαπραγμάτευση της ταυτότητάς μας με τον «άλλον», με ενσυναίσθηση και διάθεση αλληλεγγύης και συμμετοχής. Ταυτόχρονα, πρόκειται για θέματα που ανοίγουν δρόμους για περαιτέρω ερευνητική και ακαδημαϊκή ενασχόληση.
«Μέσα από το θερινό Πανεπιστήμιο διευρύνονται οι ορίζοντες των συμμετεχόντων και ενισχύεται η αλληλεπίδραση με κορυφαίους ακαδημαϊκούς»
ΠτΘ: Σε ποιους απευθύνεται η διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου και ποια τα εφόδια που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες;
Ν.Τ.: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, νομικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι συμμετέχοντες θα έλθουν σε επικοινωνία και αλληλεπίδραση με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, δημοσιογράφους, ανθρώπους της Τέχνης, για να μάθουν, αλλά και να ανατροφοδοτήσουν τον σύγχρονο και νεωτερικό λόγο τους. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των σπουδαστών μας, αρκεί να σας πω ότι τους ενθαρρύνουμε να οργανώνουν και οι ίδιοι τις δικές τους συνεδρίες, ενώ έχει συσταθεί διαδικτυακά και Όμιλος Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού μας Πανεπιστημίου.
«Το πολιτιστικό χρώμα της Σύρου και οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις την καθιέρωσαν ως έδρα του Θερινού Πανεπιστημίου»
ΠτΘ: Ποιοι ήταν οι λόγοι που επιλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Σύρος να αναλάβει την διοργάνωση;
Ν.Τ.: Τα τρία πρώτα χρόνια το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στην Άνδρο και από πέρυσι διεξάγεται στη Σύρο. Ασφαλώς οι περισσότερες ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες μας έχουν έδρα τα Ιωάννινα, όπως τα «Μικρά Σεμινάρια Γλώσσας και Επικοινωνίας» ή τα Ελληνοβραζιλιάνικα Συμπόσια, οι διαλέξεις και τα συνέδρια, αλλά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ταξιδεύει παράλληλα τις ιδέες του, εντός και εκτός των συνόρων. Η Σύρος έχει και αυτή έντονο πολιτιστικό χρώμα και προσφέρει στο πρόγραμμά μας μία σειρά πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, καθώς οι φοιτητές μας μετά από ένα εντατικό πρωινό πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων, το απόγευμα παρακολουθούν πάντοτε μία αυστηρά επιλεγμένη πολιτιστική εκδήλωση ή συμμετέχουν σε μία εκπαιδευτική εκδρομή.
ΠτΘ: Πού θα πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο;
Ν.Τ.: Αναλυτικές πληροφορίες και φόρμα εγγραφής μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος summerschool.ac.uoi.gr, ενώ μπορούν να απευθύνονται και στο e-mail: rg.iou.cc ή @istinrg.iou. Η αλήθεια είναι ότι δεχόμαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες αιτήσεις, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς επιλέγονται εκείνοι που διαθέτουν τα πιο ώριμα ακαδημαϊκά προσόντα. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και όλα έχουν πλέον μπει σε πολύ εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας, ώστε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των φοιτητών μας. @istin
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης