Αυτές τις ημέρες, η καρδιά του Καστελλόριζου χτυπά στο Ρίο Ντε Ζανέιρο. Ένας πλούσιος επιστημονικός τόμος και μια χρόνια συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Βραζιλιάνων πανεπιστημιακών, είναι η αιτία. Οι Βραζιλιάνες Καθηγήτριες του Univesidade Federal Do, Fernanda Lemos De Lima και Dulcileide Virginio do Nascimento Braga παρουσιάζουν στο περιοδικό Ελληνικό Βλέμμα, Revista de Estudos Helenicos ένα σπάνιο αφιέρωμα για τους ελληνικούς ακριτικούς τόπους, μέσα από τα πρακτικά του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό νησί. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην καλλιέργεια της γλωσσικής επίγνωσης μέσω της μελέτης και της διδασκαλίας των γλωσσικών ιδιωμάτων, αλλά και τις καινοτόμες δράσεις στην εκπαίδευση, με εστίαση στο γλωσσικό ιδίωμα του Καστελλόριζου.

Πώς οι γλώσσες καθορίζουν τις ταυτότητες και οι ταυτότητες καθορίζουν τις γλώσσες; Και πώς προωθείται η κατάκτηση της γλώσσας στις γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές; Είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται ο τόμος ο οποίος κυκλοφορεί ηλεκτρονικά και είναι ανοιχτός και διαθέσιμος προς όλους τους λάτρεις και τους υπηρέτες της διάδοσης και της διάσωσης της ελληνικής γλώσσας ανά την υφήλιο.

Είναι δε πολύ ενδιαφέρον και το γεγονός ότι στον ίδιο τόμο περιλαμβάνονται άρθρα και για άλλες διαλεκτικές ποικιλίες και ιδιώματα, πέραν του Καστελλόριζου, όπως είναι η διαλεκτική/λαϊκή ορολογία στην ξυλαγανιώτικη διάλεκτο της Θράκης, ενώ παρουσιάζεται και το θέμα της παρουσίας και της αναπαράστασης των γιατρών στα ακριτικά τραγούδια. Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι γιατροί από τη λαϊκή μούσα αντανακλά τη λαϊκή κοσμοθεώρηση για την ανθρώπινη διάσταση της ασθένειας και του πόνου. Η κοσμοθεώρηση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα υπό τις ειδικές συνθήκες μιας ακριτικής και ταυτόχρονα ηρωϊκής ζωής.

Η συνεργασία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου που οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Rio De Janeiro University, κρατά χρόνια. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτός ο θεσμός προσφέρει στο περιοδικό Ελληνικό Βλέμμα άρθρα και επιστημονικό υλικό για δημοσίευση. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται η προσφορά των Βραζιλιάνων πανεπιστημιακών στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Η ομάδα που ασχολείται με τις ελληνικές σπουδές στο Instituto de Letras παρά τις θύελλες που έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει προσφέρει σημαντικό έργο ως προς τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής, δεδομένου ότι στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, υπάρχει κόσμος που λατρεύει τον ελληνικό πολιτισμό και επιθυμεί να απολαμβάνει μία σειρά από δράσεις και έργα που τον υπηρετούν και τον προάγουν.