Χαιρετισμός Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχει, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», με ειδικότερο για φέτος θέμα: «Η γλώσσα του ‘άλλου’. Η ηθική της ετερότητας», που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 8 έως 15 Ιουλίου του 2019. Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου μας σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University και τη συμμετοχή του Euro–American Women’s Council.

Για τρίτη χρονιά, η Αυτού Εξοχότης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου θέτει υπό την αιγίδα του το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, γεγονός που αποτελεί μεγίστη τιμή και αναγνώριση τόσο για το συγκεκριμένο θεσμό όσο και για το Πανεπιστήμιό μας.

Πρόκειται για μία ακαδημαϊκή δράση πολύ υψηλών προδιαγραφών, η οποία διακρίνεται για την άρτια οργάνωσή της, τις διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες, την εξωστρέφεια, αλλά και για το γεγονός ότι αναδεικνύει πρωτότυπα και νεωτερικά ζητήματα, όπως αυτά της λογοκρισίας και των ορίων του επιτρεπτού λόγου, της σχέσης της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη δημοσιογραφία, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, αλλά και του λάθους στη γλώσσα και στην επικοινωνία. Τη φετινή χρονιά το Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» ανυψώνει στη δημόσια σφαίρα το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της γλώσσας του «άλλου» και της σημασίας της ετερότητας, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε έναν δημόσιο διάλογο, ο οποίος μόνον χρήσιμος μπορεί να αποβεί για τις διαρκώς εξελισσόμενες σύγχρονες κοινωνίες. Ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους για περαιτέρω ερευνητική και ακαδημαϊκή ενασχόληση.

Πανεπιστημιακοί από το δικό μας Ίδρυμα, αλλά και πολλά ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές συμμετέχουν ενεργά στη μετεξέλιξη και εμπλουτισμό ενός οράματος που εστιάζει στην οικοδόμηση γεφυρών ανάμεσα στα ΜΜΕ και την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζω τη μεγάλη χαρά μου για τη συμμετοχή μας σε αυτή τη δράση, καθώς και την απόλυτη βεβαιότητά μου για την επιτυχία και της πέμπτης διοργάνωσης.

Επιθυμώ να συγχαρώ για την πρωτοβουλία, τον σχεδιασμό και την επιστημονική επίβλεψη την υπεύθυνη του έργου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη, για τον ζήλο, τον μόχθο και το πάθος που επιδεικνύει για αυτή την ακαδημαϊκή δράση που τιμά το Πανεπιστήμιό μας.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και έργα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εμπνέουν τους φοιτητές μας και επιβεβαιώνουν την άποψη ότι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν οράματα και άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτά, με άξονα και αναφορά τους νέους που παραμένουν η αφετηρία και ο προορισμός κάθε στόχευσης και δράσης μας.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

13  Μαΐου 2019