4ο Θερινό Πανεπιστήμιο

4ο Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο 2018

ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 4Ο Δ.Θ.Π. ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) και την υποστήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού. Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Μετά από 3 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο, το πρόγραμμα του 2018 πραγματοποιήθηκε στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 8-15 Ιουλίου. Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι το Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κ.ά. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος ήταν φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο έφερε τον ειδικότερο τίτλο:

Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία.
Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης.

Κάλυψε τις ακόλουθες θεματικές:
- Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος.
- Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης.
- Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής.
- Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο;
- Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια.
- Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου.
- Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.

Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος είναι η Επίκ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Τις υπηρεσίες του ως Ειδικός Σύμβουλος του προγράμματος προσέφερε ο εκδότης και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδόσεων Gutenberg κ. Γιάννης Μαμάης.

Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν η δημοσιογράφος κ. Τέτα Βαρλάμη.