2ο Θερινό Πανεπιστήμιο

2ο Θερινό Πανεπιστήμιο σε Άνδρο και Κρήτη 2016

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε και το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο σε Άνδρο και Κρήτη

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποίησε το 2016 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων οργανώνει το 2016.

Το πρόγραμμα ήταν συνέχεια της περυσινής ακαδημαϊκής δράσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία στην Άνδρο. Κατά το 2016 διευρύνθηκε με δύο κύκλους και υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προσφέρθηκε σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλάμβανε καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο πρόγραμμα δίδαξαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Στη Διεθνή Τιμητική Επιτροπή συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις εικόνες των αφισών φιλοτέχνησαν ο σκιτσογράφος κ. Ηλίας Μακρής και ο εικαστικός κ. Ηλίας Δελλόγλου, ενώ το έντυπο υλικό επιμελήθηκε ο κ. Γιάννης Μαμάης από τις εκδόσεις Gutenberg.

Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο (Γαύριο) από 10 έως και 17 Ιουλίου 2016. Οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και κάλυψε τις ακόλουθες θεματικές:
- Αρχαιοελληνική γραμματεία και Δημοσιογραφία
- Η έννοια της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα
- George Orwell και δημόσιος λόγος
- μετα-μνημονιακή γλώσσα στα σύγχρονα ΜΜΕ. Απεικονίσεις της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης
- Ρητορική τέχνη. Ο θεατρικός/δραματοποιημένος λόγος στα σύγχρονα δημοσιογραφικά κείμενα
- Επικαιρότητα και παραστατικές τέχνες – Ο πολιτικός λόγος στο θέατρο

Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», πραγματοποιήθηκε στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κάλυψε τις ακόλουθες θεματικές:
- Υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ
- Πολιτισμική εγγραμματοσύνη
- Δημοσιογραφία και πολιτισμός
- Τα δημοσιογραφικά κείμενα ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη
- Ελληνική ποίηση και λογοτεχνία: Διάδοση μέσω των ΜΜΕ και της ψηφιακής τεχνολογίας
- Οι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσας και ο σύγχρονος δημοσιογραφικός και διαφημιστικός λόγος

Και οι δύο κύκλοι προσέφεραν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος ήταν η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Fellow of 2014 Harvard Olympia Program, Harvard University

Σύντομο τηλεοπτικό αφιέρωμα στη δράση στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=yCT_JM3Lx3Y