Σε μια τυραννική περίοδο αποφασίσαμε να επιμείνουμε και φέτος να κρατήσουμε τον θεσμό του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου ζωντανό. Η ιδέα που πρωτοπήρε σάρκα και οστά πριν από οκτώ ακριβώς χρόνια και γεννήθηκε από τα θεμελιώδη «συστατικά» της δια βίου μάθησης και της διαρκούς επιμόρφωσης, δεν θα έπρεπε να διασαλευτεί από το καθεστώς φόβου, το οποίο φαίνεται να έχει επιβάλει η πανδημία και οι απειλητικοί κυματισμοί της. Αποφασίσαμε να τολμήσουμε και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα του «Θερινού της καρδιάς μας», όπως οι ίδιοι οι φοιτητές του το αποκαλούν, μετασχηματίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα με μια αντίπραξη ονείρου και δημιουργικής διάθεσης. Και θα ταξιδέψουμε στο μοναδικό Καστελλόριζο, με ενθουσιασμό και πίστη.
Φέτος το πρόγραμμα οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University (Department of Media, Communications, Creative Arts, Language and Literature, Faculty of Arts), και το Ίδρυμα Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Συμμετέχει ο Κύκλος Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston), και οι Boston University Philhellenes της Βοστώνης. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Υποστηρίζεται από τον δήμο Μεγίστης.
Η δράση μας θα πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο, από 10-15 Ιουλίου και φέρει τον ειδικότερο τίτλο: «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός».
Εκατοντάδες άνθρωποι, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές, αλλά και σπουδαίοι επιχειρηματίες ως ευγενείς χορηγοί, συμμερίστηκαν και έζησαν μαζί μας τη μετεξέλιξη και εμπλουτισμό του αρχικού οράματος. Οι ευχαριστίες προς αυτή τη «στρατιά των εξεχόντων» υποστηρικτών μας είναι ολόψυχες και θα διατυπώνονται όσο ο θεσμός παραμένει ζωντανός. Και θα παραμένει ζωντανός όσο εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτόν και όσο νέοι άνθρωποι προσέρχονται με ορμή και σοβαρότητα να τον ενισχύσουν.
Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και η Φωνή της Ελλάδας, καθώς και το Κανάλι της Βουλής. Χορηγοί επικοινωνίας είναι επίσης το CNN GREECE, ο Όμιλος REAL (Real Fm 97.8, Real News, Real.gr), οι εφημερίδες The Greek Herald/Ελληνικός Κήρυκας στο Σίδνεϊ, η εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στη Μελβούρνη και ο ραδιοφωνικός σταθμός 2mm Radio 1665, Sydney, Darwin, Wollongong. Τη δράση υποστηρίζουν και μία σειρά άλλων φορέων, οι οποίοι θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Στο φετινό τηλεοπτικό σποτ πρωταγωνιστούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και η Αθηνά Μαξίμου.
Μετά από 8 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University κ.ά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτόκολλων.
Μέσα και πίσω από όλες αυτές τις συνέργειες βρίσκονται άνθρωποι που πίστεψαν στη δουλειά μας και μας εμψύχωσαν να συνεχίσουμε. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους και σε κάθε έναν χωριστά. Εργαστήκαμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμάσουμε λίγες μέρες θερινής σπουδής στον ελληνικό πολιτισμό και στην ελληνική γλώσσα στα σύγχρονα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Προσθέτουμε σε αυτό το σημείο ότι τα πρακτικά των προηγούμενων διοργανώσεων κυκλοφορούν σε εξαιρετικά καλαίσθητους τόμους από τις εκδόσεις Gutenberg (Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ), και Πεδίο (Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα ΜΜΕ) στην Ελλάδα, αλλά και στη Βραζιλία, στους κόλπους του περιοδικού Ελληνικό Βλέμμα, στο οποίο προσφέραμε ως guest editors τα κείμενα δύο τόμων. Το καλοκαίρι του 2022, τα πρακτικά του 7ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα κυκλοφορήσουν στην Αυστραλία, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, και το Ίδρυμα Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Και είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για την εξαιρετική αυτή συνεργασία.
Τέλος, ας μας επιτραπεί η τελική, αλλά και μέγιστη, αναφορά στους νέους και ειδικά στον Όμιλο Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, ο οποίος μέσα στο 2021 προχώρησε στη διοργάνωση του 2ου «Μικρού Θερινού», πείθοντάς μας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει διάρκεια και ένα λαμπρό μέλλον. Πάντα υποστηρίζαμε πως εάν δεν εμπλέξουμε τους νέους ανθρώπους στα όμορφα πράγματα, αυτά δεν θα γίνουν ποτέ ομορφότερα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ανακοινώνουμε και δημοσιεύουμε μαζί τους σε συστηματική βάση.
Με επίγνωση του μεγέθους της ευθύνης που συνεπάγεται η ανάληψη της διοργάνωσης, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Καστελλόριζο να προσφέρει στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες μία ωφέλιμη και συναρπαστική εμπειρία, όπως ακριβώς αξίζει σε μία ακαδημαϊκή δράση υψηλών προδιαγραφών.
Καλή, δια ζώσης, αντάμωση και καλή ελευθερία από τα δεσμά της πανδημίας.
Με εξαιρετική τιμή
Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη
Ιδρύτρια και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 8ου Δ.Θ.Π.
Αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας
Διευθύντρια Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης
Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Associate in Linguistics, CHS – GR, Harvard University
1 Δεκεμβρίου 2021