«Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό»
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη φετινή διοργάνωση του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, ενός θεσμού που αναδεικνύεται σε πολύτιμη γέφυρα ανάμεσα στον Ελληνισμό της διασποράς και την πατρίδα μας. Η διοργάνωση αυτή αποτελεί έναν σταθερό φάρο για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας, προσφέροντας έναν χώρο έκφρασης, εκπαίδευσης και διαλόγου για την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας.
Φέτος, ο θεσμός επιστρέφει στη Βοστώνη, μία πόλη-ορόσημο για την Ομογένεια, η οποία διακρίνεται για την ιστορική και πολιτιστική της συμβολή στον Ελληνισμό. Μέσα από τη συνεργασία εξαιρετικών ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που παρουσιάζονται στον παγκόσμιο Ελληνισμό.
Η ομογένεια αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της εθνικής μας ιστορίας και η σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με τη μητέρα πατρίδα οφείλει να είναι άρρηκτη. Η σφυρηλάτηση στενών δεσμών τόσο ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κοινότητας της διασποράς, όσο και με τους/τις Έλληνες/Ελληνίδες που διαβιούν στον ελλαδικό χώρο συντελείται και μέσα από τα ομογενειακά ΜΜΕ. Τα Μέσα Ενημέρωσης της ελληνικής διασποράς αποτελούν έναν δίαυλο επικοινωνίας, ένα βήμα έκφρασης και λόγου, ένα μέσο σύνδεσης του ελληνισμού.
Ο πολυδιάστατος ρόλος τους έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργούν στενούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κοινότητας και ταυτόχρονα αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στην ομογένεια και τη μητέρα πατρίδα. Προωθούν, προβάλλουν και ενισχύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Ελλάδας.
Τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και στις μέρες μας πλέον και ηλεκτρονικά, υπηρετούν την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, ανάγκη σύμφυτη με την ύπαρξή του. Τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν τη δημόσια και ιδιωτική ζωή των Ελλήνων μεταναστών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συνέβαλαν και ακόμα συμβάλλουν στη διαφύλαξη, την επιβίωση της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας. Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να ζει και να λειτουργεί όχι μόνο στον γεωγραφικό ελληνικό χώρο αλλά είναι ζωντανή στον απανταχού Ελληνισμό.
Τα ΜΜΕ της Ομογένειας, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του παρόντος με το παρελθόν, της νέας πατρίδας με την πατρίδα των προγόνων, του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Μέσα από τη διαρκή προσπάθεια διατήρησης της μητρικής γλώσσας και της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, τα Μέσα Ενημέρωσης της Ομογένειας αναδεικνύονται σε θεματοφύλακα της εθνικής συνείδησης. Αναγκαία, βέβαια, για την ενότητα και τη συνοχή της Ομογένειας, είναι η εποικοδομητική συνεργασία των μέσων ενημέρωσης μεταξύ τους, όπως και με την μητροπολιτική χώρα και τη χώρα διαμονής.
Η φετινή διοργάνωση δεν είναι μόνο ένα ακαδημαϊκό γεγονός, αλλά και μία ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τον πολυσχιδή ρόλο των μέσων ενημέρωσης ως παράγοντες ενότητας, πολιτιστικής κληρονομιάς και καινοτομίας.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Επιστημονικώς Υπεύθυνη του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης ιδεών, εμπειριών και γνώσης. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή των νέων ανθρώπων, αλλά και τη συνεισφορά διακεκριμένων προσωπικοτήτων από διάφορους τομείς, το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να μετεξελίσσεται, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.
Οι ευχαριστίες μου προς όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας είναι ολόψυχες. Η δική τους στήριξη και συνεργασία μάς επιτρέπουν να διατηρούμε αυτόν τον θεσμό ζωντανό και δημιουργικό, προσφέροντας ανεκτίμητες γνώσεις και εμπειρίες στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.
Με βαθιά εκτίμηση προς την προσφορά όλων όσοι εμπλέκονται, εύχομαι η φετινή διοργάνωση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και σύνδεσης για τον απανταχού Ελληνισμό. Η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας και η παράδοσή μας είναι η ταυτότητά μας, και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες καταφέρνουμε να την προασπίζουμε και να την εξελίσσουμε. Τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης στηρίζουν την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και προβάλλουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, που σε συνδυασμό με τις μνήμες και τον νόστο δημιουργούν τους σημερινούς και μελλοντικούς γνώστες της χώρας και του πολιτισμού μας.
Καλή επιτυχία και καλή αντάμωση στη Βοστώνη!
Άννα Κ. Μπατιστάτου
Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων