Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ” συνεχίζει φέτος για ενδέκατη χρονιά την επιτυχημένη πορεία του. Πρόκειται για μία διοργάνωση που αποτελεί ήδη θεσμό αναφοράς για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, καθώς συμβάλλει με καινοτόμο και ουσιαστικό τρόπο στην ενίσχυση της Ελληνομάθειας και στην προβολή του πολιτιστικού μας κεφαλαίου.
Η γλώσσα μας αποτελεί τη βάση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και ένα από τα πιο σημαντικά μέσα επικοινωνίας για κάθε κοινότητα. Για τους ομογενείς μας, η διατήρηση της γλώσσας της πατρίδας τους είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί γέφυρα σύνδεσης με τις ρίζες τους και ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν». Η γλώσσα βοηθά τις ομογενειακές κοινότητες να διατηρούν τις παραδόσεις, την ιστορία και τις αξίες τους, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των νεότερων γενεών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διατήρηση και διάδοση της γλώσσας μας είναι καθοριστικής σημασίας. Εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικοί σταθμοί και ψηφιακές πλατφόρμες, που λειτουργούν από και για τις ομογενειακές κοινότητες, παρέχουν ενημέρωση στη γλώσσα της πατρίδας. Αυτό επιτρέπει στους ομογενείς μας να διατηρούν μια ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα, ακόμη και σε περιβάλλοντα, όπου δεν ομιλείται ευρέως η γλώσσα τους.
Σημαντικό πλεονέκτημα των ομογενειακών ΜΜΕ είναι ότι λειτουργούν επίσης ως μέσο ενίσχυσης της γλωσσικής επάρκειας των νεότερων γενεών. Τα παιδιά και οι έφηβοι της Ομογένειας, μέσα από άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές και ψηφιακά βίντεο στα ελληνικά, εξοικειώνονται περαιτέρω με το λεξιλόγιο και τη γραμματική της ελληνικής γλώσσας, ενώ αποκτούν ένα ισχυρότερο αίσθημα σύνδεσης με την πολιτισμική τους κληρονομιά.
Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αναδεικνύει μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό και εμβριθές πρόγραμμα αυτόν ακριβώς τον πολυσήμαντο και πολυσχιδή ρόλο που διαδραματίζουν τα ομογενειακά ΜΜΕ, ρόλο ενημερωτικό αλλά και παιδευτικό ταυτόχρονα.
Με βασική επιδίωξη την ενδυνάμωση των δεσμών μητροπολιτικού κέντρου και ελληνικής Διασποράς, την αμφίδρομη επικοινωνία, καθώς και τη διατήρηση και ενίσχυση των στοιχείων της ελληνικότητας – με την Ελληνομάθεια να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ελληνικής Πολιτεία – η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών παραχωρεί και φέτος την αιγίδα της στο 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, σε αυτή την εξαιρετική δράση, η οποία έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 του Υπουργείου μας.
Συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και εύχομαι σε όλους κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο έργο τους.
Μάιρα Μυρογιάννη
Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας