10o Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω σε αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση!
Το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, που φιλοξενείται στη Βοστώνη, προσπαθεί να ενδυναμώσει την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό και να προβάλει τη συμβολή των ΜΜΕ στη διατήρηση και διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού στον απόδημο ελληνισμό.
Η γλώσσα μας αποτελεί τον καθρέφτη της κουλτούρας μας, τον δεσμό που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Με τη γλώσσα εκφράζουμε τις σκέψεις μας, διαμορφώνουμε τις ιδέες μας και τα συναισθήματά μας.
Ο πολιτισμός μας είναι ο χώρος όπου ανθούν οι ιδέες, ο πνευματικός πλούτος που μας καθορίζει ως κοινωνία.
Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας είναι ο θησαυρός που κληρονομούμε, προσφέρουμε στις επόμενες γενιές και εξελίσσεται δυναμικά στον χρόνο και στο χώρο.
Τα ΜΜΕ, παρέχοντας μια γέφυρα επικοινωνίας και πληροφόρησης που ενδυναμώνει τη συναισθηματική και πνευματική σύνδεση με την μητέρα πατρίδα, προωθούν τη σύνδεση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο και συμβάλλουν στη διατήρηση της ταυτότητας τους. Συνδέουν τη γλώσσα με την επικοινωνία και αποτελούν ένα δυναμικό διαμεσολαβητή ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν στην Αμερική, διατηρούν την ελληνική γλώσσα ζωντανή, έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά τους και ενισχύουν τη συναισθηματική σύνδεσή τους με την Ελλάδα.
Και αυτό ακριβώς αναδεικνύεται σε αυτό το Θερινό Σχολείο, όπου επιχειρείται η σύνδεση στα τρία αυτά στοιχεία – γλώσσα, πολιτισμό και ΜΜΕ, προωθώντας την κατανόηση, τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στον απόδημο ελληνισμό.
Ο απόδημος ελληνισμός της Αμερικής, συνιστά ένα πολύπλοκο πολιτισμικό μωσαϊκό. Οι απόδημοι Έλληνες και Ελληνίδες, ενσωματώνοντας στοιχεία με έντονο ελληνικό χαρακτήρα στην καθημερινή τους ζωή, διατηρούν ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό τους, συνεισφέροντας παράλληλα στον τοπικό πολιτιστικό εμπλουτισμό, στην πολυμορφία του παγκόσμιου ιστού, συμβάλλοντας στη διεθνή κατανόηση και την αμοιβαία ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων.
Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη είναι μια μεγάλη γιορτή για τα 10 χρόνια της διοργάνωσης, που έχει ως στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια μέσα από την προσέλκυση του ενδιαφέροντος για τη γλώσσα και τον πολιτισμό από τις μαθήτριες και τους μαθητές της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων και Ελληνίδων της Αμερικής,
Είμαι σίγουρη ότι οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το στόχο και θα προάγουν τη μελέτη και τη διατήρηση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για την αδιάκοπη προσπάθειά της την Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, την Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και Associate in Linguistics, του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.
Εύχομαι το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να συνεχίσει το αξιόλογο έργο του ώστε να προάγει τις Επιστήμες της Γλώσσας και του Πολιτισμού, να αναδείξει τα προβλήματα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και να διαμορφώσει πρωτοποριακές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που θα συμβάλουν στην ισχυροποίηση της παρουσίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στον ελληνισμό της διασποράς με αρωγό τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Πιστεύω όμως, ότι η πιο σημαντική προσφορά του Εργαστηρίου και κατά επέκταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η συμβολή του στην αέναη προσπάθεια ώστε να παραμείνει άσβεστη στην Ομογένεια και στους απόδημους Έλληνες και Ελληνίδες η φλόγα της αγάπης για την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.
Ευελπιστώ ότι σε κάθε γενιά αποδήμων Ελλήνων και Ελληνίδων, η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός διαδίδονται σαν φως, και κάθε καρδιά να συνεχίσει να χτυπάει με ελληνικό ρυθμό.
Καλώ όλους εσάς να συμμετέχετε ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια και να συνεργαστούμε για τη διάδοση της ελληνικής παιδείας εντός και εκτός συνόρων.
Σας ευχαριστώ και ανυπομονώ να δούμε τις κοινές μας προσπάθειες να ανθίζουν.
Άννα Κ. Μπατιστάτου
Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων