« Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική·
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου»
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
Το Άξιον Εστί, «Τα πάθη», Ψαλμός Β΄
Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο συνεννόησης ή ένα μέσο επικοινωνίας αλλά και ένας φορέας πολιτισμού και εκφραστής ιδεών, αξιών και νοημάτων. Για την κοινότητα των ανθρώπων που τη μοιράζονται λειτουργεί επιπλέον ως στοιχείο ταυτότητας και ισχυροποιεί το αίσθημα του συνανήκειν, αφού συγκροτεί την κοινή δεξαμενή των αναπαραστάσεων, των εικόνων και των εννοιών που διέπουν τον πυρήνα των ταυτοτήτων. Ο Νομπελίστας ποιητής ανακαλεί την εικόνα του ομηρικού ακρογιαλιού ως ένα απτό και αναγνωρίσιμο σύμβολο για την επιβίωση στοιχείων της αρχαίας στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, ενώ η εικόνα ερμηνεύεται και αποκωδικοποιείται από τον καθένα μας σύμφωνα με τους προσωπικούς αντιληπτικούς κώδικες, τα βιώματα και τις προσλαμβάνουσες.
Με τους δικούς της κώδικες λειτουργεί όχι μόνο η ποίηση, αλλά και κάθε μορφή τέχνης, είτε στηρίζεται στη λεκτική επικοινωνία είτε όχι. Η εικαστική καλλιτεχνική έκφραση συμπυκνώνει, μορφοποιεί και μεταπλάθει την ανθρώπινη εμπειρία προσφέροντας μια αυθεντική και αδιάψευστη μαρτυρία για τον πολιτισμό και την ανθρώπινη ιστορία που βασίζεται στην λειτουργία της αντίληψης, των αισθήσεων και της μνήμης, ενώ νοηματοδοτείται μέσω του σχήματος, του χρώματος, του φωτός, της σύνθεσης και της χωρικής διάστασης του εικαστικού έργου.
Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου κατέχοντας κορυφαία θέση στην πολιτιστική ζωή του τόπου συμβάλλει με τους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης, που περιλαμβάνονται στις συλλογές της και συνδέονται άρρηκτα με τη γέννηση του νέου ελληνικού κράτους, στην ιστορική επίγνωση και την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης. Είναι ένα μουσείο εθνικής αυτογνωσίας, μια καλλιτεχνική κιβωτός που διασώζει την οπτική μνήμη του έθνους. Επενδύει δυναμικά στην κουλτούρα της συνέργειας και της εξωστρέφειας, επιδιώκοντας την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να φέρει σε επαφή τις συλλογές της και την ιστορία της με τους απανταχού Έλληνες και να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους.
Στρέφοντας το βλέμμα μας στις προκλήσεις της νέας εποχής, συνδέουμε τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της ενσυναίσθησης. Ενθαρρύνουμε την ώσμωση των τεχνών, την καλλιέργεια του κριτικού βλέμματος, τη δημιουργική συνεύρεση και την ανοιχτή επικοινωνία με το κοινό, με σεβασμό στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση.
Κάνοντας πράξη την επιλογή της συνέργειας και την επένδυση στους κοινούς πολιτισμικούς πόρους, χαιρετίζουμε την διεξαγωγή του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποιείται φέτος στη Βοστώνη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή μας στις εργασίες αυτής της τόσο σημαντικής διοργάνωσης για τον απόδημο ελληνισμό.
Συραγώ Τσιάρα
Ιστορικός της Τέχνης
Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου