1 POSTER ELLHNIKO XWRIS LOGOS

 

1ο Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο 2015.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Χώρα της Άνδρου το 1ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργάνωσαν Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου. Η θερινή ακαδημαϊκή δράση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 στο νησί της Άνδρου και συγκεκριμένα από 12 έως 19 Ιουλίου. Το έργο  υπάγεται στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα προσφέρθηκε σε προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και απόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. Σε αυτό δίδαξαν διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιογράφοι/πανεπιστημιακοί από τον ευρωπαϊκό χώρο. Προσφέρθηκαν καθημερινές τετράωρες διαλέξεις και  εργαστήρια (workshops). Επίσης, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο επίπεδο των guest lectures του προγράμματος συνέδραμε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.


Το θερινό σχολείο κάλυψε τις ακόλουθες θεματικές:

*       Η Ελληνική Γλώσσα
*       Ο Ελληνικός Πολιτισμός
*       Ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτική
*       Ελληνική Ιστορία
*       Ελληνική Ποίηση και Φιλοσοφία

  http://summerschool2015.ac.uoi.gr/

 

_________________________________________________________________________________________________

AFISETA ANDROY border

2ο Θερινό Πανεπιστήμιο σε Άνδρο και Κρήτη 2016

 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε

και το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο σε Άνδρο και Κρήτη

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποίησε το 2016 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων οργανώνει το 2016.

Το πρόγραμμα ήταν συνέχεια της περυσινής ακαδημαϊκής δράσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία στην Άνδρο. Κατά το 2016 διευρύνθηκε με δύο κύκλους και υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προσφέρθηκε σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλάμβανε καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο πρόγραμμα δίδαξαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Στη Διεθνή Τιμητική Επιτροπή συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις εικόνες των αφισών φιλοτέχνησαν ο σκιτσογράφος κ. Ηλίας Μακρής και ο εικαστικός κ. Ηλίας Δελλόγλου, ενώ το έντυπο υλικό επιμελήθηκε ο κ. Γιάννης Μαμάης από τις εκδόσεις Gutenberg.

Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο (Γαύριο) από 10 έως και 17 Ιουλίου 2016. Οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και κάλυψε τις ακόλουθες θεματικές:

       - Αρχαιοελληνική γραμματεία και Δημοσιογραφία
       - Η έννοια της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα
       - George Orwell και δημόσιος λόγος
       - μετα-μνημονιακή γλώσσα στα σύγχρονα ΜΜΕ. Απεικονίσεις της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης
       - Ρητορική τέχνη. Ο θεατρικός/δραματοποιημένος λόγος στα σύγχρονα δημοσιογραφικά κείμενα
       - Επικαιρότητα και παραστατικές τέχνες – Ο πολιτικός λόγος στο θέατρο

AFISETA XANIWN border

Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», πραγματοποιήθηκε στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κάλυψε τις ακόλουθες θεματικές: 

    -  Υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ
    -  Πολιτισμική εγγραμματοσύνη
    -  Δημοσιογραφία και πολιτισμός
    -  Τα δημοσιογραφικά κείμενα ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη
    -  Ελληνική ποίηση και λογοτεχνία: Διάδοση μέσω των ΜΜΕ και της ψηφιακής τεχνολογίας
    -  Οι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσας και ο σύγχρονος δημοσιογραφικός και διαφημιστικός λόγος


Και οι δύο κύκλοι προσέφεραν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος ήταν η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Fellow of 2014 Harvard Olympia Program, Harvard University, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">nitsi@cc.uoi.gr

 

Σύντομο τηλεοπτικό αφιέρωμα στη δράση στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=yCT_JM3Lx3Y

_________________________________________________________________________________________________

AFISA 3o THERINO FIN

 

 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο 2017

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

ΤΟΥ 3ΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Φέτος έφερε τον ειδικό τίτλο «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και στην κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου» και πραγματοποιήθηκε από 9-16 Ιουλίου στο Γαύριο της Άνδρου. Η λήξη του προγράμματος και η απονομή των πιστοποιητικών αναγνώρισης συμμετοχής στους σπουδαστές έγινε παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεωργίου Δ. Καψάλη και του Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κ. Ιωάννη Πετρόπουλου.

Στο 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο δίδαξαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και δημοσιογράφοι, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονταν πλούσιες πολιτιστικές δράσεις. Καθοριστικό διαδραμάτισαν οι ίδιοι οι σπουδαστές, οι οποίοι στο τέλος των διαλέξεων παρουσίασαν σε ομάδες τις εργασίες τους (brainstorming). Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Επίκ. Καθηγήτρια του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη. Κατά την τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος ο Πρύτανης συνεχάρη την υπεύθυνη του έργου για την εξαιρετική διοργάνωση και επιμέλεια της όλης ακαδημαϊκής δράσης. Αναφέρθηκε στις δράσεις του Πανεπιστημίου και το μεγάλο έργο που επιτελείται για τη διάδοση και υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κ.κ. Ναπολέων Μήτσης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναστάσιος Μικρόπουλος, Καθηγητής, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Κατερίνα Πλακίτση, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Περικλής Πολίτης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Μαρία Κακαβούλια, Αν. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Ρενάτα Δαλιανούδη, Λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σημαντική παρουσία και συμμετοχή είχαν Καθηγητές και Fellows του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του ίδιου Πανεπιστημίου, όπως οι κ.κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, Γενικός Διευθυντής CHS – GR, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών του Χάρβαρντ, Λίνα Ρόζη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών και Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις πολιτιστικές δράσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκε ο Αν. Πρύτανη, Καθηγητής κ. Ανδρέας Φωτόπουλος.

Από την πλευρά του δημοσιογραφικού κόσμου, ξεχώρισαν οι εισηγήσεις της κ. Μαρίας Χούκλη, αλλά και της Συντονίστριας για την Ελλάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Respect Words, δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Ειρήνης Γιανναρά. Βιώματα λογοκρισίας αφηγήθηκε ο εκδότης και Κοσμήτωρ της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Γ. Δαρδανός, ενώ στη λογοκρισία στη σύγχρονη Ευρώπη αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος εθελοντικής δράσης για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων  ΠΡΟΤΕΚΤΑ του Υπουργείου Παιδείας κ. Στ. Βερνίκος.

 Το πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Γιάννης Μαμάης που σχεδίασε και το έντυπο υλικό του σεμιναρίου, περιλάμβανε θεατρική παράσταση στο εξωκλήσι του Άγιου Κυπριανού, παράσταση κλασικής μουσικής, έκθεση σκίτσου στον χώρο του σεμιναρίου και συνάντηση/γνωριμία των σπουδαστών με τον σκιτσογράφο Στάθη. Αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και στην έκθεση – αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο «Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων». Επίσης, οι σπουδαστές επισκέφθηκαν το γραφικό μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης στα Αποίκια, όπου τους δεξιώθηκε η οικογένεια του εφοπλιστή Λευτέρη Πολέμη. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον Πύργο του Αγίου Πέτρου και παραδοσιακό γλέντι με οικοδεσπότη τον κ. Γιώργο Δαρδανό, ενώ εκδόθηκε και ψήφισμα από το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο για τη διάσωση του μνημείου. Τέλος οι σπουδαστές παρακολούθησαν ομιλία του παραγωγού ραδιοφωνικών προγραμμάτων, Άκη Έβενη για τη λογοκρισία στη μουσική,  παρουσίαση της έκδοσης των «Ναυαγίων» στις ακτογραμμές της Άνδρου, ενώ επισκέφθηκαν και το ατελιέ του ζωγράφου Τζανουλίνου, όπου και θαύμασαν γλυπτά της θάλασσας και απεικονίσεις τοπίων του κυκλαδίτικου νησιού.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν για δεύτερη χρονιά η ΕΡΤ Α.Ε. και η ΕΡΤ3.