banner1

banner2

 

 

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

Ερμούπολη, 9.7.2018

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΑΘΕΥΣΗ
Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας

 

Πρόλογος

Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους διάγνωσης της πορείας της επιστημονικής εξέλιξης, ως διαδικασίας διαρκούς προαγωγής της μεθόδου μετατροπής της Πληροφορίας σε Γνώση και της Γνώσης σε «Σοφία», συνίσταται στην παρακολούθηση των συμπερασμάτων της αντίστοιχης επιστημολογικής εξέλιξης.

Σχετικό αρχείο

__________________________________________

«Η γλώσσα αλλάζει και η κοινότητα αποφασίζει

εάν τα λάθη του σήμερα θα γίνουν κανόνες του αύριο»

 

Τα πορίσματα του 4ο Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

 Με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχές από Καθηγητές και φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η άριστη οργάνωση, η συμμετοχή και οι συνέργειες με κορυφαίες διεθνείς ακαδημαϊκούς και δημοσιογραφικούς φορείς, αλλά και οι εμπνευσμένες θεματικές του προγράμματος σε συνδυασμό με την συστηματική και υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή εποπτεία της υπεύθυνης του προγράμματος κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρης Καθηγήτριας Γλωσσολογίας συγκρότησαν ένα άριστο αποτέλεσμα. Το φετινό θέμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου ήταν το λάθος στη γλώσσα και στην επικοινωνία και οι προσεγγίσεις που έγιναν, δεν ήταν παρά ένας ουσιαστικός αναστοχασμός για την ελληνική γλώσσα και τις προοπτικές της.

Το πρώτο μάθημα στους φοιτητές προσέφερε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για την επαλήθευση και την επιλάθευση. Γεγονός που αναγνωρίστηκε ως  απολύτως πρωτοποριακό και σηματοδοτεί μία πολύ σημαντική αναγνώριση για το πρόγραμμα.  Όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το χρονικό της σύγχρονης επιστημολογικής εξέλιξης μπορεί να περιγραφεί ως ένα «διάνυσμα», το μήκος του οποίου οριοθετούν στη μια άκρη του η μέθοδος της «Επαλήθευσης» και, στην άλλη άκρη του, η μέθοδος της επιλάθευσης. Όπως τόνισε, η «μεγάλη ανατροπή» της μεθόδου που υιοθέτησε ο Albert Einstein για την διατύπωση της Θεωρίας της Σχετικότητας οδήγησε στην διατύπωση της διαδικασίας της επιλάθευσης, ως μέσου απόδειξης της επιστημονικής αλήθειας μιας πρότασης, εκτός του χώρου της λογικής και των μαθηματικών. Από την διαδικασία της απλής διαψευσιμότητας μιας επιστημονικής πρότασης, οδηγηθήκαμε στην σύλληψη της «Επιστημονικής Επανάστασης», η οποία συντελείται μέσα από την αντικατάσταση του ήδη αποδεκτού επιστημονικού «Παραδείγματος» από άλλο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως υποστήριξε ο ΠτΔ, τα σωζόμενα έργα των Προσωκρατικών παρέχουν παραδείγματα, τα οποία δείχνουν ότι στην μεγαλειώδη πορεία τους προς την γέννηση και την εξέλιξη της Επιστήμης ακολούθησαν, σε πολύ γενικές βεβαίως γραμμές και τηρουμένων των επιστημονικών αναλογιών της εποχής, την μέθοδο της επιλαθευτικής διαδικασίας.

 Πολύ σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργίου Καψάλη, του νεοεκλεγέντος Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, καθώς και των γλωσσολόγων που φιλοξενήθηκαν στο πρόγραμμα αναφορικά με την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και τα λάθη που παρατηρούνται σε αυτή. Όπως συμπερασματικά αναφέρθηκε, οι αλλαγές στην ορθογραφία των λέξεων προκαλούν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, αλλά και δημιουργούν πολλές φορές μία μορφή σύγχυσης και αβεβαιότητας. Οι γλωσσικές αλλαγές ξεκινούν από τη χρήση της γλώσσας και μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή λάθους, δηλαδή υπέρβασης του συστήματος, όταν αυτό παρουσιάζει ασάφεια ή αδιαφάνεια για τους ομιλητές. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτά που σε μια εποχή θεωρούνται λάθη αποτελούν δυνάμει τη δομή της επόμενης φάσης, αν τα δεχτεί συνολικά η γλωσσική κοινότητα.

Με βάση τις αρχές ότι ο χρόνος παραλλάζει τα γλωσσικά σημεία τα οποία υποχρεώνονται σε αλλοίωση, ακριβώς επειδή συνεχίζονται, αλλά και ότι η συνέχεια εξυπονοεί τη μετατόπιση, η εργασία καταδεικνύει τις αλλαγές που σημειώνονται σε γλωσσικές χρήσεις σε ποικίλα συντακτικά και νοηματικά περιβάλλοντα για τα οποία η γραμματική λειτουργεί παντελώς απαγορευτικά. Τα γλωσσικά λάθη αντιμετωπίζονται ως πρόκριμα γλωσσικών αλλαγών ή ίχνη κυοφορούμενων γλωσσικών ανατροπών. Εξετάζονται περιπτώσεις κατά τις οποίες η γλωσσική μετατροπή έχει ήδη συντελεστεί ή σταδιακά ολοκληρώνεται καθώς το γλωσσικό έδαφος προετοιμάζεται για την είσοδο και επικράτηση των διάδοχων ισοδύναμων ή υποκατάστατων γλωσσικών τύπων και σχημάτων. Η αρχή των μεταβολών, των «αλλοιώσεων» ή των «αποκλίσεων» βασίζεται στην αρχή της συνέχειας της γλώσσας.

Το 4ο Δ.Θ.Π. κάλυψε και το θέμα των περιπτώσεων αντιμετώπισης του λάθους ως παρέκκλισης κατά την  αρχαιότητα, των λογοτεχνικών «ανορθογραφιών», της γλωσσικής κατάκτησης, της προφοράς, των ποικιλιών, αλλά και της ενσυναίσθησης, ως μεθόδου καλύτερης επικοινωνίας. Πολύ σημαντικές όμως ήταν και οι διεπιστημονικές αναφορές για την επικοινωνία του ψεύδους και τα fake news, καθώς και της σημασίας της επικοινωνίας κατά τη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για έναν ευρηματικό συνδυασμό που οι συμμετέχοντες με ενθουσιασμό παρακολούθησαν. Το brainstorming που ακολούθησε ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς οι φοιτητές παρουσίασαν οι ίδιοι δικές τους εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες, ανατροφοδοτώντας τους δασκάλους τους. Εγκάρδιο χαιρετισμό μέσω skype απηύθυνε από τη Σιβηρία όπου βρισκόταν για επιστημονικούς λόγους, η πρόεδρος του Π.Τ.Ν. Καθηγήτρια κ. Κατερίνα Πλακίτση.

 Οι φοιτητές του «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» αποφάσισαν μάλιστα, να δημιουργήσουν έναν όμιλο αποφοίτων, ο οποίος θα λειτουργήσει ως εστία σκέψης και δημιουργικών πρωτοβουλιών στο άμεσο μέλλον, με τη διοργάνωση συμποσίων και εκδηλώσεων, που θα υπηρετούν τη φιλοσοφία του προγράμματος. «Στόχος – δήλωσε η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια κ. Τσιτσανούδη – είναι οι νέοι να εμπλακούν σε τέτοιες παραγωγικές πρωτοβουλίες και να πάρουν οι ίδιοι τη σκυτάλη, σχεδιάζοντας υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές δράσεις. Αλίμονο εάν δεν εμπλέξουμε τους νέους σε όμορφες πρωτοβουλίες, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να τις κάνουμε ωραιότερες».

 

 

__________________________________________

 

 

 

Αδιαμφισβήτητη η νεωτερικότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

 

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μήνυμα του Γάλλου Πρέσβη κ. Chr. Chantepy.

 

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξάγεται ως και τις 15 Ιουλίου 2018, στον εξαιρετικό χώρο από πλευράς αισθητικής της Πινακοθήκης Σύρου. Την έναρξη των εργασιών του προγράμματος κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ο οποίος συνεχάρη τους έμψυχους συντελεστές του προγράμματος για την πρωτοποριακή αυτή δράση και προσέφερε ομιλία προς τους φοιτητές και τους Καθηγητές με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας».

Στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης, ο νυν αν. Πρύτανη και νεοεκλεγείς Πρύτανης, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο Γενικός Διευθυντής του CHS – GR του Harvard κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, εκπρόσωποι αρχών από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές και δεκάδες μέλη ΔΕΠ από Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Τον Εξοχώτατο καλωσόρισε η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» βιώνει μία υψηλή στιγμή με τη γενναιόδωρη ανταπόκριση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης της δράσης με σοβαρότητα και συστηματικότητα.

Με αφορμή την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στη Σύρο από 8-15 Ιουλίου, ο Γάλλος Πρέσβης κύριος Christophe Chantepy, σε μήνυμά του αναφέρεται στις θεματικές του προγράμματος, τονίζοντας ότι προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών και επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών, προσθέτοντας ότι «η συμβολή αυτών των θεμάτων στην νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη». Το πρόγραμμα τίμησε με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος του Γάλλου Πρέσβη, κυρίου Christophe Chantepy, ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας τη Γαλλικής Πρεσβείας κ. Philippe Mogentale.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πραγματοποιείται σε συνέργεια με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο παρουσίασαν στο εμβληματικό δημοτικό θέατρο της Ερμούπολης «Απόλλων» οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση συντόνισε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου και ο νυν Αν. Πρύτανη και νεοεκλεγείς Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης. Σε αυτό διδάσκουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (Δείτε αναλυτικά το σχετικό αρχείο). Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε., το Κανάλι της Βουλής και η πανκυκλαδική εφημερίδα Κοινή Γνώμη. Καλύπτεται επίσης από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και ΜΜΕ της ομογένειας.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 65 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και η κ. Βίκυ Μαρινέλη, Senior Project Officer στο Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας στη Μελβούρνη Αυστραλίας.

 


__________________________________________

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΟ 4Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

  

Μήνυμα – χαιρετισμό εκ μέρους του Γάλλου Πρέσβη κυρίου Christophe Chantepy για τη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» θα μεταφέρει δια ζώσης στη Σύρο ως εκπρόσωπός του, ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας κ. Philippe Mogentale. Ο κ. Mogentale θα παρακολουθήσει ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος, που ξεκινά στις 8 Ιουλίου, καθώς και την παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την επόμενη ημέρα.

 

 

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Με αφορμή την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Σύρο
Εκ μέρους του Πρέσβη της Γαλλίας,

Λίγα λόγια για να ευχηθώ καλή και πλήρη επιτυχία στο εξαιρετικό για την Σύρο εγχείρημα, που διοργανώνει και συντονίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και οι Πρυτανικές αρχές τις οποίες και χαιρετίζω.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας φιλοξένησε την Συνέντευξη τύπου της εκδήλωσης αυτής, για την οποία είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Οι οικοδεσπότες σας διαθέτουν κύρος και απολαμβάνουν ευρείας αναγνώρισης στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η επιστήμη τους πηγάζει από την παράδοση στοχασμού γύρο από την γλώσσα, την μορφή και την χρήση της, μία μακρά παράδοση που συνεχίζεται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, προς όφελος όχι μόνο της γλωσσολογίας αλλά και της φιλοσοφίας.

Η νεωτερικότητα αυτή διαφαίνεται άλλωστε με μια ματιά στο πρόγραμμα των δύο αυτών ημερών: προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών, επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών.

Η συμβολή αυτών των θεμάτων στην νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη.

Από την συνάντηση αυτή διαφόρων ερευνητών, διαβλέπω σύγχρονες και μοντέρνες επιπτώσεις υπό το πρίσμα της επιστήμης που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα για να μας διαφωτίζει για τα λάθη του παρελθόντος και να μας αποτρέπει από το να τα επαναλάβουμε.

Το αφούγκρασμα του Άλλου, η καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων προκλήσεων σε μία περίοδο μεγάλων ανατροπών και ανάμιξης των λαών και των ταυτοτήτων, μας είναι απαραίτητα.

Μέσα από τους δικούς μας θεσμούς, και αναφέρομαι ειδικότερα για την Ελλάδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, που το ίδιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου Γαλλικών Ινστιτούτων στο εξωτερικό, διαφυλάσσουμε αυτή την προσέγγιση, βέβαιοι πως η προσεκτική αναδρομή στο παρελθόν, η διατήρηση των κειμένων και του στοχασμού γύρο από την γλώσσα και το νόημα, είναι απαραίτητες για την διαφύλαξη μίας μορφής ανθρωπισμού του οποίου η Ελλάδα αποτελεί γενέτειρα και στον οποίο η Γαλλία μετέχει.

Η ανθρωπιστική διάσταση της έρευνας και η συνδρομή της στην νεωτερικότητα, την οποία και διαφωτίζει, αποτελούν την αφορμή για αυτό το θερινό πανεπιστήμιο.

Εύχομαι στις πανεπιστημιακές αρχές που διοργανώνουν και πλαισιώνουν αυτό το πρόγραμμα, στους επιστήμονες και καθηγητές που συνέβαλλαν με τις εισηγήσεις τους, και στους φοιτητές που θα επωφεληθούν αυτών των εργασιών, καλή και πλήρη επιτυχία».

 


__________________________________________


4o ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜE

ΣΥΡΟΣ 8-15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

 

 

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε  συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το  Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse  Européenne, Paris), οργανώνει το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο  «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση τελεί υπό την αιγίδα  της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.


Μετά από 3 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην  Άνδρο, το πρόγραμμα του 2018 θα διεξαχθεί στο νησί της Σύρου, με τη  συνέργεια του Δήμου, από 8-15 Ιουλίου. Σημαντικοί υποστηρικτές του  προγράμματος είναι φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά  Μητρόπολη Σύρου.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο:


Το λάθος στη γλώσσα και στην επικοινωνία.

Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης.


Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος είναι η Επίκ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα  Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.


Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει  πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.*Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο  συνέντευξης τύπου που θα δοθεί στη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών, τη  Δευτέρα 5 Μαρτίου και ώρα 1 το μεσημέρι, παρουσία του Πρέσβη της  Γαλλίας κ. Christophe Chantepy.

Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου ΙωαννίνωνΠληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών:

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου

Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν.  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 logos1